Temainlägg: Loss and Damage

Hallå! Nu är det jag, Emma, som sitter och ska författa mitt första inlägg här på bloggen. Jag är en av de nyrekryterade till det internationella gänget och ska åka ner till Bonnkonferensen under dess andra vecka. Där tänkte jag ha ett extra öga på finansiering, klimatanpassning och det otroligt spännande och viktiga ämnet “Loss and Damage” eller Förluster och Skador som det heter på svenska. I detta inlägg tänkte jag förklara vad “Loss and Damage” är, vad som hänt i området under tidigare konferenser och om vad som komma skall.

tim meadows mr glascott GIF by The Goldbergs

Vad är “Loss and Damage”?

En del effekter av klimatförändringarna är så dramatiska att det inte går att anpassa sig till dem. Exempel på detta kan vara förhöjd havsnivå som leder till att hela ö-nationer kan komma att hamna under vattnet och följder av naturkatastrofer. Ordet förlust hänvisar till sådant som aldrig kan komma tillbaka t.ex. liv och arter medan skador hänvisar till sådant som kan återställas t.ex. vägar och hus.

Varför är “Loss and Damage” så viktigt?

Loss and Damage” handlar i grunden om klimaträttvisa. Rika länder har det historiska ansvaret för klimatförändringarna vars konsekvenser redan idag drabbar befolkningen i fattigare länder som själva inte orsakat problemen. Kort består frågan “Loss and Damage” av redan drabbade länder som arbetar för att de rikare ska ta sitt ansvar och bidra med finansiering och kompensering för de skador och förluster som uppkommer på grund av klimatförändringar. Något de rika länderna inte är allt för taggade på.   

broke what money GIF by Bank of America

“Loss and Damage” historia inom klimatkonventionen

Inom klimatkonventionen har de mest sårbara länderna länge pushat för “Loss and Damage” och med tiden har frågan fått mer uppmärksamhet. 2013 etablerades “The Warsaw international mechanism for loss and damage” för att adressera förluster och skador kopplat till klimatförändringar i utvecklingsländer. Mekanismen ska inkludera både snabba händelseförlopp (som orkaner, översvämningar) och långsamma händelseförlopp (som stigande havsnivå, ökenspridning). I Parisavtalet fick “Loss and Damage” en egen artikel (artikel 8) där länder uppmanas till att samarbeta för att öka förståelse, handling och stöd i sårbara områden genom t.ex. tidiga varningssystem, förbättra krishanteringsförmågan och öka resiliensen. Inget står däremot om finansiering och kompensation.

Här kan du läsa mer om ”Loss and Damage”!

Vad hände i området på COP23 i vintras?

Det fanns höga förväntningar kring ”Loss and Damage” på COP23 då den sårbara ö-nationen Fiji var värdland. Förhoppningen var att ämnet skulle få mycket fokus och att diskussionen skulle röra sig bort från en mer teknisk diskussion till en mer politisk sådan där även finansiering skulle diskuteras. Utgången blev en besvikelse för de som önskade sig konkreta resultat. De fick istället nöja sig med en arbetsgrupp som från och med maj ska arbeta med att utveckla rekommendationer för att minska klimatflykt och en expertdialog om stöd (inklusive finansiering) för “Loss and Damage” som ska hållas om några dagar i Bonn (2 och 3 maj).  

Läs mer om vad som hände under COP23 här!

robert downey jr sigh GIF

Några svårigheter och utmaningar

Ämnet har fortfarande inte någon vidare prioritet i förhandlingarna och är väldigt känsligt eftersom de rika länderna är livrädda för de krav om finansiering som diskussionen kan leda till. EU och Australien har sagt att de inte tycker att finansiering ska inkluderas i diskussionen då de menar att inte alla katastrofer orsakas av klimatförändringar. Att få till finansiering är alltså en riktigt stor och viktig utmaning framöver.

 

/Emma Wikström

One thought on “Temainlägg: Loss and Damage

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: